Bieganie zaraża otoczenie
21 kwietnia 2017, 08:18W Nature Communications ukazały się wyniki badań dotyczących aktywności ponad miliona biegaczy. Naukowcy śledzili ich przez pięć lat i udowodnili, że aktywność fizyczna jest społecznie zaraźliwa
Juno przeleciała nad Wielką Czerwoną Plamą
13 lipca 2017, 09:37Sonda Juno zakończyła bliski przelot przy Jowiszu i Wielkiej Czerwonej Plamie. Wszystkie instrumenty Juno działały poprawnie i zbierały dane, które są teraz przesyłane na Ziemię. Kolejny przelotu Juno w pobliżu Jowisza zaplanowano na 1 września. Przez wiele generacji ludzie zastanawiali się nad naturą Wielkiej Czerwonej Plamy. Teraz w końcu zobaczymy, jak burza ta wygląda z bliska, mówi Scott Bolton, główny badacz misji Juno.
Nie potrzeba fungicydów, zebrane jabłka nie zepsują się dzięki bakterii glebowej
15 września 2017, 05:19Rhiannon Wallace, doktorantka z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej, odkryła, jak w niechemiczny sposób zapobiegać psuciu jabłek - wywoływanej przez Penicillium expansum sinej pleśni. Rozwiązaniem jest bakteria wyizolowana pierwotnie z gleby w kanadyjskiej prowincji Saskatchewan.
Znany od dekad lek na alkoholizm pomocny przy terapii antynowotworowej
7 grudnia 2017, 11:28U pewnej 38-latki nowotwór piersi dał przerzuty do kości. To bardzo zły prognostyk. Kobieta zaczęła pić nałogowo alkohol, a lekarze przestali leczyć jej nowotwór. Podawano jej wyłącznie lek zwalczający alkoholizm. Gdy 10 lat później pacjentka zmarła po wypadnięciu z okna, wyniki autopsji zaskoczyły ekspertów. Okazało się, że w jej szpiku niemal nie ma komórek nowotworowych
Eksperci o niebezpieczeństwach hakerskiego ataku na sztuczną inteligencję
22 lutego 2018, 06:30Grupa naukowców z Uniwersytetów Yale, w Cambridge oraz Oksfordzie oraz eksperci ds. wojskowych ostrzegają, że hakerzy mogą atakować luki w systemach sztucznej inteligencji i wykorzystywać te systemy do przeprowadzania zautomatyzowanych cyberataków, manipulowania opinią publiczną czy spowodować, by komercyjne drony zaczęły atakować wybrane cele
Najszybszy podgrzewacz wody. Do 100 000 stopni w mniej niż pikosekundę
16 maja 2018, 06:39Potężny laser rentgenowski został wykorzystany do podgrzania wody od temperatury pokojowej do 100 000 stopni Celsjusza w czasie krótszym niż 1/10 pikosekundy. W czasie eksperymentu powstał egzotyczny stan wody, a naukowcy mają nadzieję wykorzystać go do badań nad właściwościami życiodajnego płynu
Hakerzy mogą łatwo oszukać systemy sztucznej inteligencji
20 lipca 2018, 11:06W ubiegłym tygodniu podczas International Conference on Machine Learning (ICML) grupa naukowców pokazała żółwia wydrukowanego techniką 3D. Dla ludzi żółw wyglądał niemal jak żywy. Jednak algorytmy sztucznej inteligencji rozpoznały w obiekcie... strzelbę
Roboty pozwolą niepełnosprawnym na zdalną pracę w kawiarni
26 września 2018, 05:55Za kilka tygodni w Tokio ruszy kawiarnia, której pomysłodawcy wpadli na niezwykłą ideę jednoczesnego zatrudnienia osób z bardzo poważnym stopniem niepełnosprawności oraz robotów. W kawiarni mają pracować roboty, które będą kontrolowane zdalnie przez niepełnosprawnych przebywających we własnych domach.
Ze słodzikiem mocniej kopie
6 października 2006, 10:26Wybierając drinki, w których alkohol zmieszano z napojami słodzonymi słodzikami, szybciej się upijamy. Jak zauważają badacze australijscy, są one mniej kaloryczne, ale szybciej przechodzą przez żołądek, co powoduje większy skok stężenia alkoholu we krwi.
Skąd się bierze zapach morza?
2 lutego 2007, 10:23Morze czy ocean kojarzą nam się z wypoczynkiem, piaskiem pod stopami, szumem fal i charakterystycznym zapachem. Do tej pory naukowcy nie wiedzieli, co jest jego źródłem. Okazało się, że za trudną do opisania woń wodorostów, soli i czegoś jeszcze odpowiadają wytwarzane przez bakterie gazy. Biorą one m.in. udział w formowaniu się chmur, które naprowadzają zwierzęta na ślad pożywienia.